chevronPath 2 heart-fill heart-fill minusnotification-closeplussearch-glass

Vrijwilligers ‘dragen’ de zorg

Vrijwilligers

Binnen het hospice nemen de vrijwilligers een belangrijke plaats in. Zij ‘dragen’ de zorg. Naast de zorg, aandacht en betrokkenheid (wat bijdraagt aan het welzijn van de gasten en hun naasten) willen zij “er zijn” voor de gasten en hun naasten. Hierdoor wordt een plek geboden waar de gast zich thuis kan voelen en geborgen mag weten.

Onze vrijwilligers richten zich allereerst op ‘dat wat nodig is’ voor de gasten en hun naasten. Als naasten aanwezig willen zijn voor de zorg hebben de vrijwilligers daarbij een ondersteunende functie. Indien nodig kan, in samenwerking met de verpleegkundigen of verzorgenden de zorg van de naasten worden overgenomen.

Ondersteuning aan de naasten

De vrijwilligers richten zich ook op ondersteuning aan de naasten. De gast neemt afscheid van het leven en van de naasten, maar de naasten nemen ook afscheid van de gast. De vrijwilligers worden hierin betrokken. Dit vraagt om respect, inlevingsvermogen en vertrouwen. Zij bieden troost, een luisteren oor en helpen bij het vinden van woorden en rust.

Alles wat thuis gedaan moet worden moet ook in het hospice gebeuren, waaronder een aantal huishoudelijke taken.

De vrijwilligers werken samen met hulpverleners van buiten zoals de huisarts, verpleegkundigen, geestelijke verzorgers en anderen.

Voor de aanvang van de werkzaamheden volgen de vrijwilligers een meerdaagse training. Hierdoor zijn zij in staat om de taken goed te vervullen. Ook worden thema bijeenkomsten georganiseerd en wordt de mogelijkheid van bijscholing geboden. De coördinatoren, waarvan er dagelijks één in het hospice aanwezig is, zorgen voor de begeleiding van de vrijwilligers.

 

Van de vrijwilligers wordt een beschikbaarheid gevraagd van minimaal vier uur per week.

Nieuwe vrijwilligers zijn altijd van harte welkom. Als u belangstelling hebt om het team van vrijwilligers te komen versterken dan kunt u contact opnemen met één van de coördinatoren.